Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Ψάθινη πλεκτή τσάντα

Όταν είδα την πολύχρωμη ψάθα ξετρελλάθηκα! όταν μάλιστα είδα και το σχέδιο της τσάντας, το αποφάσισα. Αυτή την τσάντα θα την έφτιαχνα για την κόρη μου. Λίγο μικρή η του σχεδίου, δεν ήταν δύσκολο να προσθέσω λίγους κύκλους ακόμη και θα έφθανε στο επιθυμητό μέγεθος. Αγόρασα τα υλικά και το επόμενο απόγευμα στρώθηκα στο πλέξιμο. Μιάμιση ώρα μετά, η τσάντα ήταν έτοιμη (εξαιρουμένου του λουλουδιού, για να είμαστε δίκαιοι, αν και το λουλούδι είναι και αυτό γρήγορο).
Για πρώτη φορά θα προσπαθήσω να δώσω λίγες οδηγίες για το πλέξιμο, αν και πρέπει να πω ότι η ορολογία μου είναι κάκιστη. Για σιγουριά θα δώσω και τους αγγλικούς όρους σε παρένθεση.

Υλικά 
4 κούκλες πολύχρωμη ψάθα βισκόζης (25 γρ. /50 μ.)
2 κούκλες χρυσή ψάθα βισκόζης (25 γρ. /50 μ.)
 βελονάκι νο 5

Με το βελονάκι πλέκουμε 4 αλυσίδες (chains) και ενώνουμε σε κύκλο. Πλέκουμε 3 αλυσίδες (αποτελεί το πρώτο ποδαράκι) και 15 ακόμη ποδαράκια (double crochet) μέσα στον κύκλο, συνολικά 16. Ενώνουμε το τελευταίο ποδαράκι με την κορυφή του πρώτου (τρίτη αλυσίδα) με βουβό (slip stitch). Πλέκουμε 3 αλυσίδες και σε κάθε θηλιά (;) πόντο(;) της κάτω σειράς πλέκουμε δύο ποδαράκια. Σύνολο 32 στη δεύτερη σειρά. Ενώνουμε με βουβό.
Ξεκινάμε κάθε νέα σειρά με τρεις αλυσίδες (το πρώτο ποδαράκι)
Στην επόμενη σειρά πλέκουμε σε κάθε θηλιά ένα ποδαράκι και  ανά δεύτερη θηλιά 2 ποδαράκια στην ίδια θηλιά (σύνολο δηλαδή, 32+16=48 ποδαράκια)
Στην τέταρτη σειρά, ανά τρίτη θηλιά 2 ποδαράκια
Στην πέμπτη σειρά ανά τέταρτη θηλιά 2 ποδαράκια
Στην έκτη σειρά ανά έκτη θηλιά 2 ποδαράκια
Στην έβδομη έως ένατη σειρά ανά όγδοη θηλιά 2 ποδαράκια
Στην δέκατη και τελευταία σειρά ανά ένατη θηλιά 2 ποδαράκια.



Τις αυξήσεις αυτές τις έκανα με το μάτι προκειμένου να έχω ένα δίσκο που να μην γίνει κούπα ούτε όμως και να αρχίσει τα βολάν.


Φτιάχνουμε έναν ακόμη τέτοιο δίσκο.


Με την χρυσή ψάθα και με το ίδιο νούμερο βελονάκι φτιάχνουμε 10 αλυσίδες + 2 και στην επόμενη σειρά φτιάχνουμε 10 μισά ποδαράκια (half double crochet). Θα μπορούσαν να γίνουν και απλά (single crochet), Μου φάνηκαν πιο όμορφα τα μισά.
Συνολικά έφτιαξα 66 σειρές.


Με βουβά ένωσα τον κάθε δίσκο με την κορδέλα που έφτιαξα με τη χρυσή ψάθα και η βασική τσάντα έτοιμη. Ράβουμε και τα χερούλια. Εγώ στο μέσο του ανοίγματος προτίμησα να πλέξω 3 σειρές από 12 ποδαράκια σε κάθε πλευρά και με τον κρίκο στη θέση του να ενώσω με άρρηκτα ποδαράκια.
Η τσάντα έτοιμη!

2 σχόλια:

Μαίρη (Ginger) είπε...

Η τσαντα αυτη μ αρεσει πολυ αλλα οπως ειπες κι εσυ θα της εβαζα ημικυκλιο χερι αλλα πρεπει πρωτα να το βρει κανεις. Συνεχισε, η δημιουργια ειναι ζωη!

Σοφία Ζ. είπε...

Μαίρη μου, βρήκα και ημικύκλιο, το έβαλα στην άλλη τσάντα!!!! Θα την ανεβάσω και αυτήν σύντομα!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...