Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Εικόνες από το παρελθόν

Κατάγομαι, όπως ίσως θα ξέρετε, από την Κωνσταντινούπολη. Σε ένα από τα ξεκαθαρίσματα μέσα στο σπίτι έπεσα πάνω στα παλιά άλμπουμ φωτογραφιών που χρόνια φύλαγε η γιαγιά μου και κατόπιν περιήλθαν στην κατοχή μου. Όταν ήμουν παιδί πραγματικά βουτούσα μέσα σ' αυτά και χάζευα τις παλιοκαιρισμένες και κιτρινισμένες φωτογραφίες. Ακούραστη η γιαγιά μου διηγείτο τις ιστορίες που  κρύβονταν πίσω από αυτές κυριολεκτικά (αφού στις περισσότερες στην πίσω πλευρά αναγράφεται η ημερομηνία, ο τόπος και ίσως και το γεγονός).

Μ' αρέσουν οι παλιές φωτογραφίες, με ταξιδεύουν σε άλλες εποχές, με γοητεύει να φαντάζομαι τον τρόπο ζωής του τότε. Στυλιστικές και ενδυματολογικές διαφορές σαφώς και προκαλούν ενδιαφέρον, μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως προκαλεί η έκφραση στα πρόσωπα, που παραπέμπει ακριβώς στο σήμερα. Χαρές, λύπες, αγωνίες, ελπίδες, προσδοκίες, απογοητεύσεις παραμένουν αναλλοίωτα σε όλες τις εποχές.

Οι φωτογραφίες που σκάναρα και παρουσιάζω εδώ ανήκουν στην περίοδο του Μεσοπολέμου και είναι όλες τραβηγμένες στην Κωνσταντινούπολη, σε περιοχές που έσφυζε κάποτε το ελληνικό στοιχείο. Η δεσποινίς ετών 17 που φιγουράρει στις φωτογραφίες ήταν η γιαγιά μου!


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

λΑΤΡΕΥΩ ΤΙς ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ!!!!!!σε ταξιδευουν σε μεταφερουν σε αλλες εποχες....υπεροχοοο!φιλιαΧ2

Σοφία Ζ. είπε...

[handmade+art] x2 αυτό μ' αρέσει και μένα! Φιλάκια πολλά!

Ανώνυμος είπε...

Υπέροχες Σοφία!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...