Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Τα αρχοντικά του Νέου Φαλήρου

Get Adobe Flash player
Photo Gallery by QuickGallery.com


Μια βόλτα στους δρόμους του Νέου Φαλήρου μπορεί να αποτελέσει πηγή έκπληξης για τον επισκέπτη της πρώτης φοράς.
Συνδεδεμένο το Νέο Φάληρο με τον Σταθμό του ΗΣΑΠ από τον ... προπερασμένο αιώνα, είναι πλέον γνωστό για το Στάδιο Καραϊσκάκη, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και τα τελευταία χρόνια με το νοσοκομείο Metropolitan. Λίγα πράγματα δυστυχώς παραπέμπουν στην ιστορία του, πολλώ μάλλον δε στην αίγλη του Μεσοπολέμου με το Θέατρο, την Ταραντέλα, το Grand Hotel, το ΑΚΤΑΙΟΝ.
Πολλοί μάλιστα συγχέουν το Νέο με το Παλαιό Φάληρο.
Στην μνήμη πολλών έχει αποτυπωθεί ως βιομηχανική περιοχή που σαφώς και υπήρξε κάποια άλλη εποχή με μεγάλα εργοστάσια και έντονη οικονομική δραστηριότητα. Μόνο η ΙΟΝ και η ΕΛΑΪΣ στην ουσία παρέμειναν λειτουργούσες. Κουφάρια να θυμίζουν το παρελθόν τους παρέμειναν οι άλλοτε ακμάζουσες εργοστασιακές μονάδες των διαφόρων βιομηχανιών που στο τέλος του 19ου αιώνα και στο πρώτο μισό του 20ου είχαν εγκατασταθεί στο Φάληρο προκειμένου να βρίσκονται κοντά στο λιμάνι.
Και γυρνώντας στην οικιστική περιοχή του Φαλήρου, οι πολυόροφες πολυκατοικίες, σφιχταγκαλιασμένες η μία δίπλα στην άλλη,  κατάπιαν τα νεοκλασικά αρχοντικά του περασμένου αιώνα. Λίγα επέζησαν της λαίλαπας της "πολυκατοικιοποίησης". Ευτυχώς κάποια ανακαινίστηκαν (δεν αποκαταστάθηκαν ούτε αναπαλαιώθηκαν κατά την άποψή μου) , διατηρήθηκαν οι εξωτερικές όψεις τους - καλό είναι και αυτό και ενδεδειγμένο, αν θέλουμε κτήρια χρηστικά και στη σημερινή εποχή.
Η πλειονότητα όμως των νεοκλασικών του Νέου Φαλήρου γνωρίζει δυστυχώς την ανελέητη φθορά του χρόνου αλλά και την σκόπιμη ίσως (;) παρέμβαση ανθρώπινου χεριού που τα φέρνει μια ώρα αρχύτερα κοντά στον αποχαρακτηρισμό και την επιθυμητή αντιπαροχή. 
Κάποια στιγμή το μόνο που θα μείνει να μας θυμίζει το Φάληρο είναι οι φωτογραφίες και οι γκραβούρες. 
Μια τέτοια προσπάθεια και αυτή, να αποτυπώσω τις δικές μου εικόνες, όπως τις αντιλήφθηκα εγώ. Με λύπη μου παρατηρούσα κάποια από τα σπίτια που φωτογράφιζα πόσο πολύ είχαν καταπονηθεί μέσα σε είκοσι χρόνια. Αναρωτιέμαι ποια θα είναι εντέλει η μοίρα τους...

5 σχόλια:

Maria Villioti είπε...

Έτσι ακριβώς είναι. Το Ν.Φάληρο ήταν στολίδι για τα νότια προάστια. Κι εγώ σπάνια συναντώ ανθρώπους να γνωρίζουν την περιοχή και ειδικά όπως ήταν παλιά.Και δεν ήταν μόνο το Ν. Φάληρο. Και η Καλλιθέα είχε υπέροχες μονοκατοικίες που έγιναν απαίσια θηρία. Και πιο πρόσφατα το Μοσχάτο, με τα όμορφα δυόροφά του... ελάχιστα έχουν απομείνει. Οι βιλίτσες όμως του Φαλήρου ήταν απίστευτες! Είμαστε απλά απαίδευτοι, ανιστόρητοι και άξιοι της μοίρας μας. Μπράβο για την όμορφη παρουσίαση. Τα φιλιά μου.

Χαρά Θεοδωρίτση είπε...

Ετσι είναι ακριβώς ΣΟφία.
Εκεί που το μάτι θωπεύει την τελευταία ικμάδα ομορφιάς που απέμεινε σ αυτά τα μοναδικά αρχιτεκτονήματα,δεν μπορεί μοιραία να μη σκεφτεί την κατάληξή τους;
Που δυστυχώς όλοι καταλαβαίνουμε ποιά θαναι,όσο κι αν κάποιοι ρομαντικοί ακόμα δε την επιθυμούμε.
Ολη η Νότια Αττική,που γειτνίαζε με τη θάλασσα είχε αυτές τις μικρές βιλίτσες,μια που ήταν τότε τόποι παραθερισμού του Κλεινού Αστεως! Και να προσθέσω στις περιοχές που ανέφερε η Μαρία και τη Νέα Σμύρνη,που ήταν η Κηφισιά των Νοτίων προαστίων,πως έχει καταντήσει πια στις μέρες μας!
Και πάλι θα συμφωνήσω με τον επίλογο της Μαρίας...δυστυχώς...
Καλό Σαββατοκύριακο

Σοφία Ζ. είπε...

Ισως αυτοί οι κάποιοι "ρομαντικοί" κάπως καταφέρουν να αναδείξουν το θέμα και να περισωθούν εντέλει τα εναπομείναντα αυτά αρχιτεκτονήματα, όχι μόνο στο Νέο Φάληρο αλλά σε όλη την Αθήνα και τον Πειραιά. Είμαστε ίσως το μόνο κράτος στην Ευρώπη που συμπεριφέρθηκε κατ' αυτόν τον τρόπο (ασέλγεια) στην ιστορία του και στα μνημεία πολιτισμού που θα μπορούσε να αναδείξει, όχι μόνο προς διατήρηση της μνήμης αλλά και προς τουριστική εκμετάλλευση για να είμαστε πιο πεζοί. Φιλιά Μαρία και Χαρά και εύχομαι καλό υπόλοιπο Κυριακής!

Mary είπε...

Σοφάκι μου αγαπημένο, η καταστροφή τους είναι εγκληματική ενέργεια κατά τη γνώμη μου...
Μια ωραιότατη, ιστορική για τα αρχοντικά της περιοχή, που μόνο στις παλιές φωτογραφίες απολαμβάνουμε...

Πολλή αγάπη και φιλιά σου στέλνω!

Σοφία Ζ. είπε...

Μαίρη μου γλυκειά ας σώσουμε τουλάχιστον ό,τι μπορεί να περισωθεί.
Την αγάπη μου και τα φιλιά μου και σε σένα!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...