Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013

Μπολερό βαμβακερό σε πλέξη αζουρέ

Εδώ και καιρό πλέκω ένα μπολερό για την κόρη μου. Με σχετικά λεπτό βαμβακερό νήμα που κανονικά παίρνει βελόνες 2,5-3, το έπλεξα με νο 4 σε πλέξη αζουρέ και ήρθε και στάθηκε πολύ όμορφα η πλέξη. Το έδειξα και σε προηγούμενη ανάρτηση όταν ακόμη ήταν στα 55 εκ. περίπου και έπρεπε να φτάσει τα 108. Αξιώθηκα αυτό το Σαββατοκύριακο και επιτέλους το τελείωσα.Οι διαστάσεις του είναι 50 εκ. φάρδος και 108 εκ. μήκος.

Οδηγίες κατασκευής
Ρίχνω πόντους σε αριθμό  πολλαπλάσιο του 4. Εγώ έριξα 72 πόντους.
Αρχίζω και τελειώνω κάθε σειρά με δύο πόντους καλή (και στις μονές και στις ζυγές)
Η πλέξη αζουρέ είναι
στις μονές σειρές: πλέκω δύο πόντους μαζί καλή, ρίχνω ένα ζετέ, 2 πόντους καλή.
Στις ζυγές σειρές, πλέκω δύο πόντους μαζί ανάποδη, ρίχνω ένα ζετέ, 2 πόντους ανάποδη

Με διευκολύνει στην απομνημόνευση η αγγλική συντομογραφία

Μονές: K2, *(K2tog, yo, K2)* μέχρι 2 πριν το τέλος, Κ2
Ζυγές: K2, *(P2tog, yo, P2)* μέχρι 2 πριν το τέλος, Κ2

Ενώνω τα άκρα των μακριών πλευρών αντικρυστά σε μήκος γύρω στα 20 εκ.

Κυριακή, 14 Ιουλίου 2013

Κι άλλη τσάντα πλεκτή με βελόνες

 Και άλλη μια εύκολη τσάντα. Αυτήν την φορά χρησιμοποίησα το νήμα - φιλέ, αυτό που φτιάχνουμε φανταιζί κασκώλ - και για να μην δώσω περιγραφή προφιτερόλ αλά Κωνσταντίνου σε παλιά ελληνική ταινία ή φανεί ότι κάνω προώθηση συγκεκριμένου νήματος, εννοώ αυτό το νήμα
 

το οποίο το έπλεξα διπλωμένο σε πλέξη ζέρσεϊ (καλή ανάποδη) με βελόνες Νο 10, σύμφωνα με σχέδιο από το μαγαζί που αγόρασα το νήμα. Ιδού το αποτέλεσμα:
Σάββατο, 13 Ιουλίου 2013

Ψάθινη πλεκτή τσάντα

Όταν είδα την πολύχρωμη ψάθα ξετρελλάθηκα! όταν μάλιστα είδα και το σχέδιο της τσάντας, το αποφάσισα. Αυτή την τσάντα θα την έφτιαχνα για την κόρη μου. Λίγο μικρή η του σχεδίου, δεν ήταν δύσκολο να προσθέσω λίγους κύκλους ακόμη και θα έφθανε στο επιθυμητό μέγεθος. Αγόρασα τα υλικά και το επόμενο απόγευμα στρώθηκα στο πλέξιμο. Μιάμιση ώρα μετά, η τσάντα ήταν έτοιμη (εξαιρουμένου του λουλουδιού, για να είμαστε δίκαιοι, αν και το λουλούδι είναι και αυτό γρήγορο).
Για πρώτη φορά θα προσπαθήσω να δώσω λίγες οδηγίες για το πλέξιμο, αν και πρέπει να πω ότι η ορολογία μου είναι κάκιστη. Για σιγουριά θα δώσω και τους αγγλικούς όρους σε παρένθεση.

Υλικά 
4 κούκλες πολύχρωμη ψάθα βισκόζης (25 γρ. /50 μ.)
2 κούκλες χρυσή ψάθα βισκόζης (25 γρ. /50 μ.)
 βελονάκι νο 5

Με το βελονάκι πλέκουμε 4 αλυσίδες (chains) και ενώνουμε σε κύκλο. Πλέκουμε 3 αλυσίδες (αποτελεί το πρώτο ποδαράκι) και 15 ακόμη ποδαράκια (double crochet) μέσα στον κύκλο, συνολικά 16. Ενώνουμε το τελευταίο ποδαράκι με την κορυφή του πρώτου (τρίτη αλυσίδα) με βουβό (slip stitch). Πλέκουμε 3 αλυσίδες και σε κάθε θηλιά (;) πόντο(;) της κάτω σειράς πλέκουμε δύο ποδαράκια. Σύνολο 32 στη δεύτερη σειρά. Ενώνουμε με βουβό.
Ξεκινάμε κάθε νέα σειρά με τρεις αλυσίδες (το πρώτο ποδαράκι)
Στην επόμενη σειρά πλέκουμε σε κάθε θηλιά ένα ποδαράκι και  ανά δεύτερη θηλιά 2 ποδαράκια στην ίδια θηλιά (σύνολο δηλαδή, 32+16=48 ποδαράκια)
Στην τέταρτη σειρά, ανά τρίτη θηλιά 2 ποδαράκια
Στην πέμπτη σειρά ανά τέταρτη θηλιά 2 ποδαράκια
Στην έκτη σειρά ανά έκτη θηλιά 2 ποδαράκια
Στην έβδομη έως ένατη σειρά ανά όγδοη θηλιά 2 ποδαράκια
Στην δέκατη και τελευταία σειρά ανά ένατη θηλιά 2 ποδαράκια.Τις αυξήσεις αυτές τις έκανα με το μάτι προκειμένου να έχω ένα δίσκο που να μην γίνει κούπα ούτε όμως και να αρχίσει τα βολάν.


Φτιάχνουμε έναν ακόμη τέτοιο δίσκο.


Με την χρυσή ψάθα και με το ίδιο νούμερο βελονάκι φτιάχνουμε 10 αλυσίδες + 2 και στην επόμενη σειρά φτιάχνουμε 10 μισά ποδαράκια (half double crochet). Θα μπορούσαν να γίνουν και απλά (single crochet), Μου φάνηκαν πιο όμορφα τα μισά.
Συνολικά έφτιαξα 66 σειρές.


Με βουβά ένωσα τον κάθε δίσκο με την κορδέλα που έφτιαξα με τη χρυσή ψάθα και η βασική τσάντα έτοιμη. Ράβουμε και τα χερούλια. Εγώ στο μέσο του ανοίγματος προτίμησα να πλέξω 3 σειρές από 12 ποδαράκια σε κάθε πλευρά και με τον κρίκο στη θέση του να ενώσω με άρρηκτα ποδαράκια.
Η τσάντα έτοιμη!

Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2013

Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι!

Καλημέρα, Καλό Μήνα και Καλό Καλοκαίρι!

Ο μήνας Ιούλιος πάντα για μένα σήμαινε την αρχή του καλοκαιριού, παρότι και ο Ιούνιος καλοκαιρινός μήνας είναι και ίσως μερικές φορές ακόμη πιο ζεστός...
Όμως οι καλοκαιρινές διακοπές κακά τα ψέματα πέφτουν πάντα μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο!  

Όταν μάλιστα είχα μικρά τα παιδιά μου, συνήθιζα να τα κατεβάζω στο χωριό για διακοπές 1η Ιουλίου. Σημαδιακή ημερομηνία για τουλάχιστον 17 χρόνια. Τα παιδιά κάθονταν μέχρι το Σεπτέμβρη, εγώ και ο άντρας μου εναλλάξ με κοινές διακοπές μιας εβδομάδας, και τον υπόλοιπο χρόνο οι γιαγιάδες.

Τα καλά εκείνα χρόνια, πριν αγριέψουν τα πράγματα,  έπαιρνα μάλιστα άδεια έναν ολόκληρο μήνα, ναι καλά το ακούσατε, έναν ολόκληρο μήνα και σχεδόν πάντα όλο τον Ιούλιο. Οι συνάδελφοι δεν έβρισκαν ελκυστικό τον Ιούλιο οπότε είχα βρει την ησυχία μου και απολάμβανα υπέροχες διακοπές με λιγότερο κόσμο, την εποχή συνήθως που η πρωτεύουσα καιγόταν.

Μπάνια, βόλτες, παιχνίδι, τιτιβίσματα παιδιών από το πρωί έως το βράδυ, στη θάλασσα, στον κήπο, στο στενό,  θερινό σινεμά υπό το φως των άστρων, και το κερασάκι στην τούρτα μια βδομάδα οικογενειακώς σε ένα νησάκι (νησί, μεγαλόνησο, δεν έχει σημασία, εμείς νησάκι το ονομάζαμε).


Χαρά Θεού, μαγεία, στιγμές απόλαυσης και ανεμελιάς. Η ευτυχία εν τέλει βρίσκεται στα πιο απλά πράγματα .....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...